Καθαρισμός Δερμάτινων Ρούχων

By in Article

Όταν δίνετε ένα δερμάτινο ρούχο για καθάρισμα σε έναν επαγγελματία καθαριστή,σιγουρευτείτε ότι οι οδηγίες καθαρισμού του ρούχου εμπεριέχονται στις ετικέτες του. Επισημάνετε κάθε λεκέ, καθώς οι παλιοί λεκέδες δεν μπορούν πάντα να καθαρίσουν χωρίς να γίνει ζημιά στο ρούχο. Πάντα να καθαρίζετε ένα σύνολο όλο μαζί. Η τεράστια πείρα μας πάνω στον καθαρισμό του δέρματος μας επιτρέπει να αποκαταστήσουμε σχεδόν κάθε πρόβλημα που ενδέχεται να υπάρχει.

Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε είναι τελευταίας τεχνολογίας, η διαδικασία απόλυτα ελεγχόμενη όσον αφορά το χρόνο καθαρισμού, τη θερμοκρασία του διαλύτη* και τη θερμοκρασία στεγνώματος. Τα υλικά φινιρίσματος και βαφής είναι απόλυτα οικολογικά (διαλυτά σε νερό), με αποτέλεσμα το δερμάτινο σας να αποκτά την αρχική του υφή και χρώμα. Επιπλέον, μπορούμε να αποκαταστήσουμε οποιαδήποτε ζημιά στο ρούχο από φθορές (σκισίματα, τριψίματα κλπ.)

Παρ’ όλα αυτά, ανάλογα με τον κατασκευαστή του ρούχου, κάποια δέρματα μπορεί να εμφανίσουν, μετά το καθάρισμα, κάποιες μικρο-ατέλειες για τις οποίες μας ενημερώνει το IFI. Για παράδειγμα:

Διαφορές στο χρώμα μεταξύ διάφορων κομματιών του δέρματος.

Όλα τα δερμάτινα κατασκευάζονται από διαφορετικά μέρη δέρματος ενός ζώου ή ακόμα από διαφορετικά ζώα. Ο κατασκευαστής προσπαθεί πάντα να ταιριάξει τα κομμάτια αυτά όσο πιο καλά μπορεί, αλλά ακόμα και το πιο τέλειο ταίριασμα μπορεί να έχει διαφορές στο βάρος, στο πέλος και στην ομοιομορφία του χρώματος. Όλα αυτά μπορεί να αναδειχθούν κατά το καθάρισμα.

Απώλεια χρώματος.

Να είσαστε προετοιμασμένοι για μια μικρή απώλεια χρώματος μετά από το καθάρισμα. Κομμάτια από διαφορετικά μέρη του ζώου μπορεί να έχουν διαφορετική αντίδραση στο καθάρισμα ως προς τη διατήρηση του αρχικού χρώματος. Επιπλέον ορισμένες βαφές δερμάτων μπορεί να είναι διαλυτές στο υγρό του στεγνού καθαρισμού (περχλωροθυλένιο) έχοντας σαν αποτέλεσμα συνολική απώλεια χρώματος. Ο καθαριστής δέρματος μπορεί να επαναφέρει ως ένα βαθμό την απώλεια χρώματος με τα κατάλληλα λιπαντικά, αλλά δεν μπορεί να επαναφέρει απόλυτα το αρχικό.

Απώλεια λίπανσης.

Κατά τη διάρκεια του καθαρίσματος, ορισμένα από τα λιπαντικά, που χρησιμοποιούνται στο βυρσοδεψείο ώστε αυτό να μαλακώσει, μπορεί να χαθούν.Ο επαγγελματίας καθαριστής έχει τα κατάλληλα μέσα ώστε να επαναφέρει το ρούχο στην αρχική του μορφή, αλλά παρ’ όλα αυτά μπορεί να υπάρξει μια διαφορά στην αίσθηση του δέρματος.

Ουλές και Νεύρα.

Οι βυρσοδέψες συχνά χρησιμοποιούν διάφορες στρώσεις από πρόσθετα υλικά ώστε να καλύψουν τυχόν ουλές ή ατέλειες του δέρματος. Κατά το καθάρισμα αυτά μπορεί να φύγουν και οι ατέλειες να επανεμφανιστούν.

Πτυχές.

Καθώς τα δέρματα παίρνονται από διάφορα μέρη του ζώου είναι, φυσιολογικά, ζαρωμένα. Έτσι κατά την κατασκευή τεντώνονται ώστε να αποκτήσουν μια λεία εμφάνιση. Η περιστροφή κατά το καθάρισμα μπορεί να χαλαρώσει το δέρμα, προβάλλοντας τις πτυχές.

Διαφορές στην Υφή και την Χρωματική Διαβάθμιση.

Οι κατασκευαστές συχνά συνδυάζουν μαλακά με τραχιά κομμάτια δέρματος. Το καθάρισμα μπορεί να το κάνει αυτό πιο εμφανές. Τα διαφορετικά αυτά κομμάτια μπορεί να απορροφήσουν ανομοιόμορφα τα λιπαντικά και τα πρόσθετα κατά το καθάρισμα με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές να είναι σκουρότερες από άλλες. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο πέρα από τον έλεγχο του καθαριστή.

Συρρίκνωση.

Κάθε δερμάτινο ρούχο κατά τη διάρκεια της ζωής του μαζεύει καθώς το δέρμα χαλαρώνει. Κατά το καθάρισμα αυτή η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί. Όμως η εφαρμογή επανέρχεται όταν ξαναφορέσουμε το ρούχο εκτός αν αυτό έχει τεντωθεί υπερβολικά στο βυρσοδεψείο.

Οξείδωση.

Η έκθεση του ρούχου στον ήλιο και το καυσαέριο προκαλεί οξείδωση του χρώματος κατά τη διάρκεια του χρόνου. Προστατευμένες περιοχές όπως κάτω από το γιακά, κάτω από τα μανίκια και εσωτερικά διατηρούν το αρχικό χρώμα περισσότερο. Αυτό γίνεται περισσότερο εμφανές μετά από το καθάρισμα και συνήθως δεν μπορεί να διορθωθεί από τον καθαριστή.

Κολλητικά.

Τα διαφορά κολλητικά που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για να κολλήσουν τα στριφώματα, τις ραφές αλλά και άλλες περιοχές του ρούχου μπορεί να μην είναι ανθεκτικά στο διαλύτη. Αν η κόλλα δεν διαλυθεί τελείως μπορεί να περάσει μέσα στο δέρμα και να δημιουργήσει σκιές.

Πηγή : International Fabricare Institute